vineri, 10 august 2007

Despre Perseide

În luna august îşi face apariţia curentului de meteori Perseide. Se numesc astfel pentru că par să vină din constelaţia Perseus.

Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub1 mm diametru ce arde în atmosfera Pământului, la frecarea cu aerul. Acest fenomen este numit popular stea căzătoare, iar astronomii îi spun meteor. Particula de praf cosmic care arde in atmosfera se numeşte meteoroid, iar pietroiul care cade pe Pământ se numeşte meteorit. (din articolul PERSEIDE 2007 scris de Adrian Şonka la 2 august 2007 )

Perioada de activitate a perseidelor este între 17 iulie şi 24 august. În această perioadă se pot observa, pe lângă meteorii ce nu aparţin nici unui curent, şi meteori ce par că vin din constelaţia Perseus.

Maximul curentului va veni pe 13 august, între orele 8 si 11, ora României. În această perioadă se vor observa cei mai mulţi meteori. Chiar dacă la noi va fi zi, în noaptea de 12-13 august vom putea vedea multe stele căzătoare. Cea mai bună perioadă de urmărire este după miezul nopţii până dimineaţa.

Nu nevoie de nici un instrument astronomic. Meteorii se văd cu ochiul liber. Dar trebuie să priviţi cerul aproximativ o oră, dintr-un loc liniştit şi fără lumina artificială. Se vor vedea printre stele ca nişte dâre luminoase, ce vor dura mai puţin de o secundă. Se vor vedea maxim 100 de meteori pe oră.


O hartă a cerului se găseşte la adresa următoare:

http://www.astro-urseanu.ro/perseide2005.html


Niciun comentariu: